Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
25.4.2012, Jaroslav Klíma, návod
Od té doby, co vznikla první fotografie s vyšší ambicí, než jen samotné technické nebo technologické cvičení, řeší fotografové problém finální adjustace takového díla. A jako všude, i tady se nesmiřitelně bojuje a nesouhlasí.
Jaroslav Klíma (51) | 6.5.201218:14
Už jsem se začínal trochu bát. Jinak má kolega samozřejmě pravdu v tom, že jestliže někdo něco dělá dlouho, neznamená to ještě, že dobře. A v každém rozsáhlém souboru se jistě najdou práce kvalitnější a slabší. To jsou ale tak triviální věci, že asi nemá smysl o nich dál diskutovat. A pokud se něco někomu nelíbí, nechápu, proč se trápí tím, že to sleduje a zkoumá. Mě by přišlo smysluplnější, kdyby sem třeba vložil odkaz na svoji vlastní galerii. Možná bychom si všichni sedli na zadek a konečně se něco pořádného naučili :­-)
Odpovědět1  0
Sagoš | 8.5.201222:16
Jaroslave já se nad Vás v žádném případě nechci povyšovat, chtěl jsem jen prostě vyjádřit svůj názor na Vaši práci. Také nemusíte být režisérem, abyste mohl říct ­"ten film je špatný­". Věřte že bych Vám rád ukázal svou práci, ale nechci ji spojovat s nějakými výlevy v diskuzi. Jinak nefanděte si, že bych Vaše fotky zkoumal jak píšete, prostě jen během prokrastinování klikám na záložky v prohlížeči a sem tam něco okomentuju.
Odpovědět0  1
Jaroslav Klíma (51) | 4.5.20127:56
Proč bych se měl zlobit, to, že se Vám mé nebo nějaké jiné fotografie nelíbí, je Vaše svaté právo, stejně jako kdyby se mě nelíbila třeba Vaše grafika ­(což je dost pravděpodobné­) :­-­) Právě proto je dobře, že každý autor tvoří jinak, liší se od ostatních, a diváci, kteří mají také každý naprosto odlišný názor, si mohou svobodně vybírat. Je sice pravda, že pozitivních reakcí na ilustrace v této sérii textů ­(všiml jste si, že jde už o 34. část a že mých fotografií je v ní již cca 300?­) je naprostá většina, ale o skutečné hodnotě těch fotografií ani to neříká zhola nic, stejně, jako Váš osobní názor.

Kdybych chtěl psát Vaším stylem, mohl bych třeba takto: ­"Osobně z pozice fotografa, učitele fotografie, grafika, ředitele nakladatelství, šéfredaktora několika zákaznických magazínů, bla, bla,bla... nemůžu vystát, když si nějaký grafik, jen proto, že má jiný názor, myslí, že jakýkoliv odlišný postoj je tím jasně chybný a dokazující absenci elementárního vkusu­". Všimněte si ale, že to nedělám, protože věřím, že se tento Váš postoj upraví s věkem a většími zkušenostmi. Osobně pro mě slovo grafik není žádným argumentem. Spolupracuji s řadou těch špičkových, ale poznal jsem i takové, kterým bych nesvěřil nejen třeba navrhnout logo, ale ani pohlídat bicykl. Je to s nimi jako s fotografy :­-­)

Pokud jde o to ­"umění­": Kdybyste článek četl dostatečně pozorně, narazil byste třeba na tento odstavec:
-­-­- Tím samým krokem jste ale zároveň okamžitě získali stovky a tisíce odpůrců! Zatímco vaši příznivci vás budou velebit ­(konečně mají vodítko, podle kterého snadno poznají „uměleckou“ fotografii od té „obyčejné“­), druzí budou mumlat nebo dokonce hlasitě vykřikovat cosi o umělých a trapných berličkách, o zneuctění „čisté“ fotografie, o nevkusu a nepřípustné „grafice“. Unesete to? ­-­-­-

Tolik k rámečkům. Někdo je má rád, někdo ne ­(což v textu několikrát zmiňuji­) a já jen v této části, pro ty, které to zajímá, píšu, jak na to. Pokud jste až dosud nepochopil, že je celý text nesen jasně odlehčeným a nadneseným stylem ­(právě kvůli té kontroverzní ­"výtvarnosti­" rámečků a dalších, podle Vás ­"laciných­" efektů­), tady už jste snad nepochopit nemohl ani Vy! Navíc připomínám, pro Vaši informaci, že umění není totéž, co ­"umění­", často jde dokonce o pravý opak! Věřil byste tomu?

Jestliže Vás mé fotografie tolik rozčílily, je s podivem, že jste se ozval až nyní, když seriál běží už řadu měsíců. Vysvětlení mě napadá dvojí. Buďto jste dosud neměl důvod ke stížnostem ­(předchozích 300 ilustrací­), což nepředpokládám, anebo jste nastoupil až nyní, zcela bez souvislostí, v 34. části ­(jak je na internetu neblahým zvykem­). Pak se ale podobáte čtenáři, který otevřel namátkou Tři mušketýry na straně 429, na minutu se začetl a pravil: ­"Ten Dumas mě nijak nezaujal a i příběh je jakýsi nesrozumitelný!­"

Na závěr jen děkuji, že se nechcete s nikým hádat a také za to, že jste tak upřímný. Vaše reakce nebyla nečekaná, přesto mě skutečně pobavila.
Odpovědět3  0
Sagoš | 4.5.201216:35
Je jedno kolika řádky textu to ­"okecáte­", i kdybyste byl ředitelem zeměkoule a já uklízečkou, stejně ty Vaše fotky stojí za houby a postprodukce za ještě větší houby, a je hrozně legrační že to obhajujete slovy ­"každý autor tvoří jinak a liší se od ostatních­" a nebo že ­"se můj postoj upraví s věkem a zkušenostmi­" to víte že jo pane učiteli, trochu sebereflexe by Vám neuškodilo. Že se tomu věnujete desítky let a nebo podnikáte kolem focení ještě neznamená, že děláte kvalitní věci.
Odpovědět0  5
PAAS | 4.5.201218:18
To už tak trochu na hádání vypadá, že?
Nebo že by to bylo jen trochu kontroverzní?
:­-)
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6663) | 4.5.201220:41
Ale vždyť to přece autor nikde netvrdí. Netvrdí to ani v této reakci. Nepodsouvejte mu něco, co neřekl! Svědčí to jen o Vaší vlastní hlouposti a neschopnosti pochopit česky psaný text.
Odpovědět1  0
xyz 19882 | 3.5.201212:02
Aku hodnotu moze mat text podlozeny niecim tak strasnym, ako su tieto nevkusne fotky? Mozete pisat zlatym pismom, ale v momente, ked pouzijete takto neskutocne hnusne fotky ako ilustracny sprievod, vasa snaha moze ist kade lahsie.
Odpovědět0  2
Jaroslav Klíma (51) | 4.5.20127:58
Jestliže Vás mé fotografie tolik rozčílily, je s podivem, že jste se ozval až nyní, když seriál běží už řadu měsíců. Vysvětlení mě napadá dvojí. Buďto jste dosud neměl důvod ke stížnostem ­(předchozích 300 ilustrací­), což nepředpokládám, anebo jste nastoupil až nyní, zcela bez souvislostí, v 34. části ­(jak je na internetu neblahým zvykem­). Pak se ale podobáte čtenáři, který otevřel namátkou Tři mušketýry na straně 429, na minutu se začetl a pravil: ­"Ten Dumas mě nijak nezaujal a i příběh je jakýsi nesrozumitelný!­"

Podrobněji viz komentář k reakci Vašeho kolegy :­-­) Hezký den!
Odpovědět2  0
Sagoš | 1.5.201222:41
Když to přeženu, tak si dovedu představit jak jednu ještě neupravenou fotku z článku pošlete do iPhone a pomocí známých aplikací a jejich předpřipravených efektů dosáhnete lepšího výsledku, než co jste ­"splácal­" ve Photoshopu a předhazujete nám tady jako výtvarné umění ­(myslím si že do velikosti 1­-2Mpx klidně­).
Odpovědět0  2
Jaroslav Klíma (51) | 4.5.20128:11
To jste vystihl docela přesně. Právě proto existuje tolik laciných filtrů, aplikací na iPhone a podobně, právě proto je to dnes taková móda. Lidem se totiž originální postupy líbí, ale jsou příliš líní, než aby se je naučili dělat sami a pořádně, natož, aby vymysleli něco svého, originálního. Kopírovat je snadnější, ale ještě mnohem jednodušší je použít nějaký, nejlépe stažený ­(rozuměj ukradený­) filtr, který bude kopírovat za nás! Proto já třeba žádné filtry apod. nepoužívám a dávám přednost ruční práci. To ale nemůžete z takto malých náhledů poznat, protože já netvořím pro internet, pouze příslušně zmenšenými náhledy svých reálných fotografií ilustruji příslušné texty. Všude ale nabádám k tomu, aby je čtenáři chápali právě jen jako nedostatečně informativní náhledy! To jste asi v textech přehlédl.

Pokud se ovšem přesto pokusíte něco podobného ­"splácat­" v mobilním telefonu, můžete mít skutečně do Vámi udávané velikosti úspěch. Budete ovšem v pozici člověka, který na někoho míří plastovým samopalem, protože předpokládá, že ze sta metrů nikdo ten rozdíl nepozná. Ze dvou metrů už ale ano a navíc je tu ještě jeden podstatný rozdíl: Plastový samopal nestřílí!!!
Odpovědět1  0
Sagoš | 1.5.201222:01
Nezlobte se pane Klíma, ale aniž bych Vás chtěl urazit, nebo snižovat hodnotu Vaší práce musím prostě říct že ani jedna z těch fotek v článku není zajímavá. Laciné rámečky ty hrozné fotky nezachrání, a je jedno kolik rádoby uměleckých efektů tam přidáte, nebo kolik intimních partií zobrazíte. Chybí tomu skoro úplně všechno, kompozice, atmosféra, styl, hezký výraz nebo pózy modelek. Přitom světlo tam většinou máte, tak se ho držte a neprzněte ty fotky. Osobně z pozice grafika nemůžu vystát když si fotograf myslí, že když má photoshop, měl by se automaticky vrhat do podobných zvráceností a laciných efektů. A to prosím není o žádných osobních preferencích, to se může líbit jen lidem co ještě žádnou fotku neviděli, nebo nemají vkus. Omlouvám se, ale je to hrůza a pokud to považujete za ­"umění­" jak píšete na začátku článku tak to Vám asi chybí rozhled... Podotýkám, že se nechci s nikým hádat, jsem jen upřímný.
Odpovědět0  3
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.